Fratar folk muligheten til konsert-preik

Stian Gulbrandsen fra Death By Unga Bunga om kollektiv dansing, politikere og starter packs.


Tekst: Bendik Hansen


En småtrøtt mannestemme ringer opp igjen.

–Hei, det er Stian. Fra Death By Unga Bunga.

I over 10 år har bandet fra Moss i Østfold levert kompromissløs rock. Først i form av sjarmerende, solfylt ”skranglerock”, nå mer over i punk-/garasjerock-segmentet. Mange år i bransjen har også inneholdt hva gitaristen anslår som tre eller fire turer til Volda.

–Det har alltid vært veldig kult å spille der. Alltid vært noe som har vært ekstra gøy. Vi har gjort mye dumme intervjuer og filmklipp der oppe. Er det ikke det de driver med der oppe da?

Bandet har vært gjennom det typiske Volda-nachet i det legendariske Kråkeslottet. –Å feste i Volda er litt sånn ”american frat parties”. Alle studentene bor i hus og det er evig tenåringsstemning.

Passer ikke det bra til musikken deres da?

–Ja, men det er i bunn og grunn fordi det er en veldig morsom attitude. Ikke ta det så seriøst.

Bandet har vært land og strand rundt, også på flere turnéer i USA, men de vet fremdeles ikke om de foretrekker å spille på bygda eller i byen.

–Det er så forskjellig. Vanskelig å si at det er sånn og sånn å spille på steder.

Gulbrandsen forteller ivrig om hvordan han syns det er å spille på steder med studenter fra hele landet. Og at når han kommer til bygda, så opplever han ofte folk som er vant til live-musikk, men at det nødvendigvis ikke er live-musikken som er i fokus.

–Vi pleier å være veldig tydelige på at vi ikke er i bakgrunnen. Vi er flinke til å fysisk plage de som ikke følger med. Man kan gjøre hva som helst når man har en mikrofon – da er man jo loven!

Folk som snakker på konsert da, hva tenker dere om det?

–Vi gir de ikke muligheten. Jeg skjønner at folk er ute og har det sosialt og sånn, og at det som skjer på scenen ikke er så interessant, men det er synd for dem. Men du skal prate jævlig høyt for at det skal plage oss.

–Vi er kompromissløse, men ikke rasshøl

Meme-kulturen, om det er lov å slenge det inn i kultursekken, florerer av såkalte ”starter packs”. Artisters fans spesielt, blir kategorisert etter hva de har på seg eller pleier å ta med på konserter. Hva inneholder egentlig en Death By Unga Bunga-fan starter pack?

–Det er så mye forskjellig i Norge, vettu. Basic bitch-looken og sånn. Dra til Oslo og spise på Egon eller TGI Fridays eller noe.

–Starter pack. De som kommer på konsertene våre har kanskje en sånn basic bro-look. Halvveis trange jeans, vans på føttene, Kvelertak-t-skjorte. Litt sånn utvanna hipster, ler Gulbrandsen.

–Det er vel egentlig bare en sånn basic rockedude starter pack.

Etter mange år i band har det blitt en solid mengde konserter for mossebandet, både på festivaler og enkeltkonserter. Han forteller at det beste er alene, særlig med tanke på å få det akkurat sånn man ønsker selv. Festivaler betyr ofte kompromisser, i både forberedelsestid og planer, men hvor langt strekker egentlig Death By Unga Bunga seg?

–Vi er kompromissløse, men ikke rasshøl. Prinsipper er bra å ha, men man bør aldri la prinsipper gå foran sunn fornuft. Sånn burde politikere tenke også. Frp-ere.

–Sitat Stian Gulbrandsen, eller? Hehe.

Kollektiv klubbing

I manges hoder er rockeband nærmest bestående av mytiske vesener som kjører land og strand rundt. Men hva skjer inni bandbilen? Ifølge Stian, ikke så mye.

–Det er ikke så jævlig spennende å kjøre sakte over fjellet. Det er litt som å sette seg i russebilen egentlig, bare at det ikke er bortkasta penger og at du bare er litt idiot.

Du trodde kanskje det var fullt trøkk fra A til B. For gutta i Death By Unga Bunga er turen nøye planlagt. Ja, faktisk helt ned til detaljer som at ølen ikke jekkes før det er en times tid igjen til endelig destinasjon.

–For dumt å begynne å drikke tidlig. Tissepauser tar lang tid.

Stian forteller så ivrig om en vane bandet har fått etter endte konserter.

–Vi er blitt veldig flinke til å kollektivt klubbe etter konsert hvis det er etterfest, eller dansing og sånn.

–Ikke at vi bryr oss om musikken eller DJen, men kollektiv raving. Og jo dårligere du er til å danse, jo morsommere er det. 

Death By Unga Bunga kommer til Bygdesus, og de håper å se nettopp deg på konserten sin – uansett om du liker rock eller ikke.