–Jeg tenker at vi vil være norges søteste band. I september står popyndlingene TØFL på scenen i Volda for å gjøre sin første bygde-gig.

Foto: Samuel Rud Dale
Tekst: Bendik Hansen

 

Etter to vellykkede Øya-konserter vender Stavangergutta i TØFL til Volda til manges store glede – også deres egen.

–Vi gleder oss enormt til å spille i Volda, vi har hørt så mye bra om Volda, forteller de samlet.

–Vi har hørt det er den beste studentscenen i Norge? Det er bare studenter i Volda, er det ikke?

Ikke lange tiden har gått siden bandet slapp den fantastiske debut-EPen Eg Ska. Med tekster proppet av observasjoner fra dagliglivet, kan alle låtene beskrives som en eneste sjarmøretappe.

Hva er det første dere tenker på når noen sier ”Volda”?

–Det må være konserter faktisk, og at det er sinnsykt fint! I bakgrunn skytes det også inn et par kommentarer om Hovden flyplass sin størrelse.

TØFL har enda til gode å spille på bygda, men forteller at by eller bygd ikke er særlig viktig for dem.

–Hvis det er lite lokale og høyt inntak av alkohol, så blir det garantert best.

–Men TØFL melder null drikkepress asså!

Hans Markus Riisdal, vokalist i bandet, forteller videre at det kjipeste han kan tenke seg er en stor, åpen scene midt på dagen, og forteller at han håper publikum blir med på allsang når de står på scenen under årets Bygdesus.

–Ja, også håper vi at folk blir med opp på scenen! Det er bli med opp på scenen-stemning.

 

 Tøffelhelter og Kims

TØFL har blitt godt tatt imot av ivrige fans på ulike spillejobber, de har trolig ikke latt det gå til hodet, og forteller at backstage ikke er synonymt med endeløs luksus, slik mange har inntrykk av.

–Vi har en ganske spartansk raider. To six-packer og Kims salt og pepper.

Kims salt og pepper?

–Ja, men nå har vi gått over til frukt. Og det er sjukt mange som ikke klarer å kjøpe riktig. Som kjøper Maarud og sånn. Bandet forteller at de som studenter prøver å være sammen når de er på turné, og ha et ordentlig fellesmåltid.

Kanskje har du stusset over bandnavnet ”TØFL”. Det uttales som fottøyet, men er heldigvis, eller kanskje uheldigvis refererende til noe annet.

–Det er en kul måte å skrive tøffel på. Har du hørt om tøffelhelter? Det er en sånn mann som blir kuet av dama si, dominert av konå.

Men er bandet TØFL en stor gjeng tøffelgutter? Fleipete forteller de om seg selv som myke- og ikke-dominante. For Riisdal handler låtene mye om personlige erfaringer, og han fascineres blant annet av Knausgårds personlige utleveringer.

–Det er en veldig fin tanke å skrive totalt ærlig om seg selv. Men, så lenge det jeg skriver gir folk noe, så er det ikke vits å bare være ærlig for å være det.

Undertegnende får en kjapp innføring i tøffelhelten historie, og TØFL får fortalt at de egentlig ikke føler seg undertrykt. Rene tilfeldigheter her altså. Til tross liten fartstid, har bandet rukket å få en rekke gode skussmål på ulike festivaler i Norge, allikevel satser de på å spille flest svette klubber i fremtiden.

Men hvem er det egentlig TØFL ønsker å være?

–Pasha er norges søteste rapper, og vi vil være norges søteste band forteller Riisdal. Artistene står oppført side om side på Bygdesus-programmet, og jeg foreslår derfor en konkurranse.

–Ja, det kan vi ha! Men, stakes are high. Ikke sant?